Davranış değiştirme yaklaşımı nedir ?

Sarp

New member
Davranış Değiştirme Yaklaşımı: Gülerek Değişmek Mümkün mü?

Selam forumdaşlar!

Bugün hep birlikte eğlenceli bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? O kadar ciddiyet, o kadar “felsefi derinlik” varken, biraz da mizah ve rahatlıkla işin içine girelim dedim. Konumuz "davranış değiştirme yaklaşımı" – ama merak etmeyin, bu yazıda koçluk tavsiyeleri ya da psikolojik analizler yerine, biraz da eğlenceli bir bakış açısı sunacağım! Yani, hem gülümseyerek öğrenelim hem de davranışlarımızı değiştirelim! Gerçekten, her konuda olduğu gibi, biraz eğlence, biraz mizah davranışlarımızı değiştirmemizde en büyük motivasyon kaynağımız olabilir!

Davranış değiştirmek… Bu cümleyi duyduğumda birçoğumuzun aklına hemen, “Ah, bu yine alışkanlıklarımın sonu!” düşüncesi gelir. Kimimiz akşamları bilgisayar başında uzun saatler geçirmekten, kimimiz de aşırı yediğimiz tatlılardan pişmanlık duyarız. Peki, davranışlarımızı değiştirmek için ciddi bir strateji mi gerekiyor, yoksa biraz mizahi bir bakış açısı yeterli mi? İşte burada işin içine, erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise empatik ve ilişki odaklı bakış açıları devreye giriyor. Ama en önemli şey şu: Bunu hep birlikte eğlenerek başaralım, olur mu? 🎉

Davranış Değiştirme: Süper Kahraman Olmak Mı?

Davranış değiştirme konusunu bir süper kahraman olma yolculuğu gibi düşünelim. Hepimiz, bir şekilde en sevdiğimiz süper kahramanla özdeşleşiriz. Kimimiz Batman gibi gizli görevler peşindeyiz, kimimiz Superman gibi her şeyi tek seferde halletmeye çalışıyoruz. Ama bir süper kahramanın başarılı olabilmesi için her zaman bir hedefi olması gerekiyor: Kötü alışkanlıkları yenmek, sürekli ertelemeyi bir kenara bırakmak ve tabii ki daha sağlıklı seçimler yapmak.

Ve burada devreye "davranış değiştirme yaklaşımı" giriyor. Bu yaklaşım, temelde neyi değiştireceğimizi anlamamıza yardımcı oluyor. Hedeflerimiz nedir? “Tatlıyı daha az mı yemeliyim, o zaman fazla yediğimde cezalandırılacak mıyım?” gibi sorular sormak yerine, ilk adımda “neden değişmek istiyorum” sorusuna odaklanmak gerekiyor. Burada asıl nokta, hedefe ulaşırken eğlenmeye ve motivasyonu kaybetmemeye çalışmaktır. Tabii ki süper kahramanların çoğu da bu yolu daha eğlenceli hale getirmek için mizah kullanıyor, değil mi?

Erkeklerin Çözüm Odaklı ve Stratejik Bakış Açıları: Bir Plan Yapalım!

Şimdi, erkeklerin davranış değiştirmeyle ilgili yaklaşımını inceleyelim. Erkekler, genellikle çok stratejik ve çözüm odaklıdırlar. Herhangi bir problemi gördüklerinde, çözüm bulmak için hemen harekete geçerler. Bir davranışı değiştirmeyi planlıyorlarsa, adım adım bir plan yaparlar. Yani, “Tatlıyı ne zaman ve nasıl daha az yiyeceğim?” sorusunun cevabını hemen bulurlar. Onlar için çözüm şu olabilir: "Tatlı yediğimde bunu hemen egzersizle dengeleyebilirim!" Durum net, sorun tespit edilmiş ve çözüm yolu belirlenmiş.

Erkeklerin bu stratejik bakış açısını bir kez daha gözden geçirelim. Eğer bir erkek, davranış değiştirme sürecini bir strateji gibi düşünürse, onun için yolun sonunda bir hedef vardır: “Başardım!” Düşüncesi. Örneğin, akşamları bilgisayar başında 3 saatten fazla vakit geçirmemek istiyordur. O zaman şu stratejiyi oluşturur: "Yalnızca bir saat bilgisayar başında kalacağım, sonra 15 dakika yoga yapacağım." Net, sonuç odaklı ve stratejik bir yaklaşım! 🧘‍♂️

Tabii ki erkekler bu süreci bazen abartarak uygulayabilirler. "Hedef 10 dakika bilgisayar başında kalmak. Bunu başaramazsam, dünyanın sonu gelir." gibi karamsar düşüncelere de kayabilirler. Ama sonuçta hedefe ulaşmaya odaklanırlar. Bu da çoğu zaman onları başarılı kılar!

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşımı: Davranış Değiştirme Bir Grup Çabası mı?

Kadınların davranış değiştirme konusundaki bakış açıları ise biraz daha farklıdır. Kadınlar genellikle insan odaklıdırlar. Yani davranış değişikliği sürecinde, başkalarının duygusal ihtiyaçlarını ve ilişkilerdeki etkileşimi göz önünde bulundururlar. Davranış değiştirmeye başlarken, daha çok toplumsal bağlar ve kişiler arası ilişkiler üzerinden hareket ederler.

Kadınlar, davranış değiştirme sürecini bir grup çabası gibi görürler. “Tatlıyı azaltmak” gibi bir hedef koyduklarında, bunu başarmak için aile üyelerini ya da arkadaşlarını sürece dahil ederler. Onlar için bu süreç, sadece kendi iradeleriyle değil, diğer insanlarla da etkileşim içinde ilerleyen bir süreçtir. Örneğin, “Tatlıyı daha az yemek istiyorum” dediğinde, bir kadın bunun anlamını çok daha derinlemesine değerlendirir: “Bunun için evdeki diğer kişilerin de desteği gerekebilir. Ailemle bu konuda konuşmalı ve onlardan yardım almalı, belki de birlikte sağlıklı tarifler yapabiliriz!” Kısacası, kadının yaklaşımı genellikle ilişki odaklıdır ve bu süreçte başkalarıyla bağlantı kurmak, motivasyonlarını artıran bir etken olabilir.

Kadınların empatik bakış açısını düşündüğümüzde, davranış değiştirme süreci çoğu zaman “Birlikte başaralım” anlayışıyla yürütülür. Yani değişim sadece kendilerini değil, etraflarındaki insanları da kapsar. Bu da aslında toplumsal ve bireysel bir iyileşme sürecine dönüşebilir. Her ne kadar bazen bu süreç “kendi başına yapmak” kadar hızlı ilerlemese de, kadınlar empati kurarak ve çevrelerini de bu sürece dahil ederek daha sürdürülebilir sonuçlar elde edebilirler.

Tartışma Zamanı: Davranış Değiştirme Mükemmel Bir Süreç mi, Yoksa Bir Hedef mi?

Şimdi sıra sizde, forumdaşlar! Davranış değiştirme süreci konusunda neler düşünüyorsunuz?

- Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı, hedef belirleyip adım adım ilerlemek ne kadar başarılı olabilir?

- Kadınların empatik ve toplumsal bağlara odaklanan bakış açıları, davranış değiştirme sürecini daha sürdürülebilir hale getirebilir mi?

- Sizce, mizahi bir bakış açısı bu süreci nasıl etkiler? Eğlenmek ve gülmek, değişim için gerçekten de bir motivasyon olabilir mi?

Yorumlarınızı bekliyorum! Hep birlikte bu davranış değiştirme yolculuğunda, eğlenceli ve yaratıcı çözümler bulabiliriz, kim bilir? 😄