Eksik iş ne demek ?

Savgat

Global Mod
Global Mod
Eksik İş Ne Demek? Bir Kadın, Bir Erkek ve Bir Tornavida Hikayesi

Arkadaşlar, selam!

Dün gece saat 23.47 civarında, birden içime bir soru düştü: “Eksik iş ne demek?”

Kulağa sanki bir iş ilanında yazan gereksiz bir madde gibi geliyor, değil mi? “Aranan nitelikler: Eksik iş bırakmayan, kahvesini yarım içmeyen, WhatsApp’ta mavi tiki bekleyebilen...”

Ama yok, bu mesele daha derin! Çünkü “eksik iş” sadece tamamlanmamış bir görev değil; içinde erkek stratejisi, kadın empatisi, biraz tembellik, biraz da ‘boşvermişlik felsefesi’ barındıran kültürel bir kavram.

Bir Erkeğin Gözünden: “Eksik İş Yok, Sadece Önceliklendirme Var!”

Erkek arkadaşlarımız genellikle “eksik iş” kavramına farklı bir perspektiften yaklaşıyor. Onlara göre, eksik iş diye bir şey yoktur, sadece “henüz zamanı gelmemiş görevler” vardır.

Mesela eşin diyor ki:

— “Canım, şu musluğu tamir edecektin hani?”

Adam gayet ciddi bir yüz ifadesiyle:

— “Tabii ki edeceğim aşkım, ama stratejik olarak bekliyorum. Suyun damlama sıklığı azaldı, biraz daha izleyelim.”

Evet, işte tam da burada erkek beyninin planlama departmanı devreye giriyor. NASA’nın roket fırlatma takvimi gibi bir düzen:

1. Öncelik: Maç başlıyor.

2. Öncelik: Yemek soğumasın.

3. Öncelik: Musluk kendiliğinden düzelirse enerji tasarrufu.

Sonuç? Eksik iş yok, sadece “uzun vadeli gözlem altında bir proje”.

Bu noktada forumdaki beyler “Evet kardeşim, stratejik bekleyiştir o!” diye alkış tutabilir.

Bir Kadının Gözünden: “Eksik İş = Duygusal Eksikliktir”

Kadınlara göre “eksik iş”, fiziksel bir işin yarım kalmasından öte, duygusal bir boşluk belirtisidir.

Mesela bulaşık makinesini boşaltmamışsın, olay sadece tabaklar değil!

Orada şu alt metin gizlidir:

— “Benim emeğime değer veriyor musun?”

— “Paylaşım ruhunu yitirdik mi?”

— “Yoksa sen hâlâ annenin evinde misin, ruhen?”

Kadın, “eksik iş”i bir davranış değil, bir bağ kopması olarak yorumlar.

Erkekse, “bitmemiş görev” olarak.

İşte bu yüzden kadın “musluk damlatıyor” dediğinde, aslında musluktan değil, iletişimden bahsediyordur.

Ama erkek “tamam yaparım” dediğinde, gerçekten musluktan bahsediyordur.

İletişim arızası burada başlar, muslukta değil.

Forumdaşın Sorusu: “Yani Şimdi Ben Bu Rafı Takmadım Diye Kalbini mi Kırdım?”

Evet Ahmet34, maalesef öyle. Çünkü o raf, sadece kitapların değil, beklentilerin de rafıydı.

Senin takmadığın her vida, onun iç dünyasında küçük bir “bekleyiş” olarak yankılandı.

Ama korkma, hâlâ şansın var! O rafa birlikte bakın, sen matkabı alırken o kahve yapsın, arada kahkahalar atın.

Çünkü bazen eksik işi tamamlamak, sadece somunu sıkmak değil, “ben buradayım” demektir.

Eksik İşin Evrensel Anatomisi

Eksik iş sadece ilişkilerde değil, hayatın her yerinde var.

— Bitmemiş diyet programı.

— Yarıda kalan Netflix dizisi.

— Yarım yazılmış tez.

— Spor salonuna sadece üyelik yapanlar kulübü.

Eksik iş, aslında hepimizin içinde gizli bir özelliktir.

Tamamlanmamışlık, insana ait bir duygudur. Çünkü bazen “bitirmemek” bile bir sanattır!

Bir işi eksik bırakıp sonra “ya keşke devam etseydim” demek, geçmişle bağ kurmanın en samimi yoludur.

Ama tabii bu felsefi tarafı. Gerçek hayatta genelde “hala dolabı monte etmedin mi?” şeklinde tezahür eder.

Forumda Erkeklerden Gelen Yorumlar (Simülasyon Değil, Gerçek Hayattan Esinlenme)

TurboErkan:

“Eksik iş yoktur, yeterince zaman verilmemiş görev vardır kardeşim. Benim evdeki musluk iki yıldır bana sabır dersi veriyor.”

KombiUstası54:

“Eşim ‘şunu tamir et’ diyor, ben ‘tamir edeceğim’ diyorum. İki taraf da sözünde duruyor. Mutluyuz.”

KayıpÇorap:

“Eksik iş benim hayat felsefem. Eşim çamaşır katlar, ben bir tanesini katlamam. Böylece o hep beni hatırlıyor.”

Görüyorsunuz, erkek zekâsı durumu stratejik mizah seviyesine taşımış.

Kadınlardan Gelen Yorumlar

PembeKahve:

“Eksik iş = eksik ilgi. Evdeki musluk değil, gönül damlıyor.”

DikişPerisi:

“Ben eşimin eksik işlerini tamamlıyorum ama o da benim eksik sabrımı tamamlıyor. Dengede sayılırız.”

LimonluÇay:

“Eksik iş varsa, eksik konuşma da vardır. Konuşun beyler, tornavida değil kalp kullanın.”

Kadınlar her zamanki gibi konuyu birleştirici, duygusal ve derin bir yere taşıyor.

Yani ortada bir musluk değil, bir metafor var.

Eksik İş = Hayatın Mizahi Gerçeği

Gerçek şu ki, hepimizde bir miktar “eksik iş” vardır.

Hayat zaten tamamlanmamış projelerle doludur.

Bir işi tam yaparsın, başka bir yerden kaçar; bir konuyu kapatırsın, yenisi açılır.

Eksik iş, aslında “hala devam ediyoruz” demektir.

Biraz insan kalmanın, biraz da gülümsemenin göstergesidir.

Son Söz: Forumdaşlar, Hadi İtiraf Edelim

Evinizde, iş yerinizde, hatta kalbinizde “eksik işler” vardır.

Bazısı bir raftır, bazısı bir cümle.

Kimi tornavida ister, kimi sarılma.

Ama önemli olan, eksik işleri paylaşabilmek, gülerek tamamlayabilmek.

Hadi şimdi itiraf vakti:

Sizin “eksik işiniz” ne?

Evdeki sandalye mi, yoksa hâlâ gönderilmemiş bir “özür mesajı” mı?

Cevaplarınızı bekliyoruz, forum gülmeden dağılmıyor!